Cât De Des Ar Trebui Să-ți Exfoliezi Fața În Funcție De Tipul Tău De Piele



Cu ajutorul experților, defalcăm cele mai bune metode de exfoliere pentru fiecare tip de piele. Este foarte important să exfoliați în mod regulat pielea grasă pentru a încerca să evitați coșurile, punctele negre și porii înfundați. „Dacă nu îndepărtăm celulele moarte, pielea noastră poate părea plictisitoare și, în timp, porii noștri se pot bloca, ceea ce duce adesea la o erupție a acneei sau a pielii grase”, a declarat anterior dermatologul Rachael Burns pentru Byrdie. Burns a explicat că exfolierea poate ajuta la desfundarea porilor, prevenind erupțiile. Indiferent dacă aveți un ten uscat sau gras (sau ambele), dacă sunteți susceptibil la erupții, ar trebui să procedați cu prudență atunci când vine vorba de produse puternice de îngrijire a pielii, inclusiv exfolianți chimici, spune dr. Castilla. AHA, cum ar fi acidul glicolic, sunt mai blânde decât BHA, ceea ce le face o alegere bună pentru persoanele cu piele sensibilă sau uscată. În timp ce BHA, cum ar fi acidul salicilic, tind să fie mai aspre, deoarece pătrund mai adânc în piele, au proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene puternice, care vor beneficia de cei cu ten gras sau predispus la acnee.

  • Acest tip de piele se poate schimba odată cu anotimpurile care devin mai uscate iarna și se simte mai grasă vara.
  • Exfolierea mecanică (uneori numită exfoliere fizică) este procesul de utilizare a unui agent fizic și, probabil, ceea ce vă apare în minte.
  • Acestea nu numai că vor lupta împotriva uleiului și vor elimina celulele moarte care blochează porii, dar vor îmbunătăți și textura pielii și vor repara cicatricile de acnee.”


„Un exfoliant chimic blând de câteva ori pe săptămână, cum ar fi Dr. Dennis Gross Peel Pads (92 USD), este o opțiune excelentă” pentru pielea grasă, spune ea. „Acestea funcționează și pentru toate tipurile de piele, dar sunt [mai ales ideale] pentru pielea grasă, deoarece combină AHA cu BHA solubile în ulei, care ajută la dizolvarea congestiei din interiorul porilor.” De asemenea, luați în considerare acidul salicilic, care este un beta-hidroxi acid (BHA). Acidul salicilic elimină excesul de sebum de pe piele, ajutând atât la prevenirea, cât și la tratarea erupțiilor, potrivit revistei Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology. Dacă sunteți ca noi, vă place să vă răsfățați cu o rutină extinsă de îngrijire a pielii în numele autoîngrijirii. Oricât de mult ne place o curățare bună pentru a ne îndepărta machiajul și SPF-ul sau o cremă hidratantă bogată pentru a ne calma pielea, pasul nostru preferat este exfolierea. Când este făcută corect, exfolierea poate scăpa de celulele moarte ale pielii de la suprafață și poate dezvălui un ten cu aspect sănătos și strălucitor.

Care Sunt Diferitele Tipuri De Exfoliere?



Cele mai multe dintre ele sunt demachiante, așa că ar trebui să le folosești pe pielea umedă, conform Dr. Lebowitz. Ea recomandă, de asemenea, să le aplicați ușor și cu mișcări circulare (cum ați face de obicei când vă spălați fața) și să clătiți bine când ați terminat. Oh, și evitați cu totul periajul uscat – Dr. Castilla și Dr. Lebowitz sunt de acord că este prea dur pentru obrajii fragili, fruntea și zona ochilor. Deși AHA și BHA sunt eficiente în reducerea acumulării de ulei, murdărie și piele moartă care pot duce la pete enervante, dacă le folosiți prea des, acestea vă pot deteriora și bariera și pot provoca noi erupții. Ar trebui să vă lase pielea mai moale și să arate mai sănătoasă — nu roșie și iritată. Dacă acesta pare să fie cazul pentru dvs., încercați să utilizați un exfoliant chimic care conține acid glicolic sau acid salicilic. Pielea corpului tău este mai groasă decât pielea feței și, prin urmare, poate tolera mai bine exfolierea fizică.

  • „Dacă nu îndepărtăm celulele moarte, pielea noastră poate părea plictisitoare și, în timp, porii noștri se pot bloca, ceea ce duce adesea la o erupție a acneei sau a pielii grase”, a declarat anterior dermatologul Rachael Burns pentru Byrdie.
  • Și, într-adevăr, oricine nu are pielea sensibilă poate experimenta cu utilizarea exfolianților manuali uneori și a exfolianților chimici alteori – atâta timp cât nu îi folosiți în aceleași zile.
  • Dr. Mack recomandă, de asemenea, exfolianți ușoare, inclusiv ingrediente precum acidul salicilic și acidul glicolic, cum ar fi tonerul exfoliant Sugar Plum de la Provence Beauty preferat.


Shani Darden, un estetician a cărui listă de clienți include celebrități cu pielea strălucitoare, precum Kelly Rowland și Shay Mitchell, este de acord, recomandând ca fiecare tip de piele să beneficieze de integrarea acestui pas în rutina lor. „Acidul salicilic sau un scrub fizic cu ingrediente care absorb uleiul, cum ar fi cărbunele sau argila, sunt alegeri deosebit de bune pentru pielea grasă”, spune dr. King. Dacă alegeți un scrub fizic, aveți grijă să nu frecați prea agresiv, deoarece particulele care sunt mari și aspre pot crea micro-lacrimi în piele, care pot duce la iritații și inflamații ale pielii. Potrivit lui Holmes, tipurile de piele grasă pot tolera în general exfolierea de până la trei ori pe săptămână.

Exfoliant Corporal Cu Cafea Kenyan Nyakio



Dar majoritatea pasionaților de îngrijire a pielii care speră să obțină un ten strălucitor includ de obicei și un exfoliant. Procedând astfel, este o modalitate excelentă de a elimina celulele moarte ale pielii și de a dezvălui o piele mai fină. „Oricine are pielea sensibilă ar trebui să aleagă opțiuni mai blânde pentru exfoliere, cum ar fi o spălare cu un procent scăzut de AHA sau BHA sau un tampon de exfoliere chimică”, spune Farber. „În mod obișnuit, recomand exfolierea chimică decât cea fizică, în special la cei cu pielea uscată”.

  • În timp ce BHA, cum ar fi acidul salicilic, tind să fie mai aspre, deoarece pătrund mai adânc în piele, au proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene puternice, care vor beneficia de cei cu ten gras sau predispus la acnee.
  • Spre deosebire de o rutină de îngrijire a pielii faciale, care trebuie să fie foarte conștientă de exfoliere excesivă, erupții, roșeață și iritație, îngrijirea corpului are luxul de a fi puțin mai relaxată.
  • Exfolianții fizici, așa cum sunt descriși de dr. Patel, „implica utilizarea unui scrub sau un instrument pentru a îndepărta fizic pielea moartă”.
  • Acest tip „folosește o substanță tare pentru a îndepărta manual celulele moarte ale pielii”, spune dr. Goldfaden.
  • Profesionist adaugă că pot provoca mici micro-lacrimi în piele, care ar putea duce la o infecție bacteriană.


Atunci când exfoliați pielea uscată, este necesar să găsiți un exfoliant blând care să îndepărteze celulele moarte ale pielii de la suprafață, în timp ce vă reușește umiditatea pielii. Dr. King recomandă exfolierea pielii uscate o dată sau de două ori pe săptămână și creșterea frecvenței după cum este tolerat. „Tipurile de piele uscată ar trebui să caute un exfoliant cu AHA, BHA sau granule mici pentru a ajuta procesul de exfoliere”, spune Josie Holmes, estetician la SKINNEY Medspa. Dr. Patel explică că exfolianții chimici folosesc „enzime sau acizi din fructe (AHA sau BHA) sau derivați de vitamina A pentru a dizolva legăturile care țin împreună celulele moarte ale pielii, făcându-le ușor de îndepărtat”. Acestea sunt potrivite pentru majoritatea tipurilor de piele, dar benefice pentru cei cu probleme specifice ale pielii, cum ar fi acneea sau semnele de îmbătrânire. În general, exfolianții chimici sunt preferați, spune dr. Hu, pentru că sunt mai blânzi și mai puțin probabil să provoace iritații pe pielea uscată sau sensibilă. Acest lucru este valabil mai ales dacă aveți piele uscată sau mixtă, care este, de asemenea, predispusă la acnee.

Cât De Des Ar Trebui Să Te Exfoliezi



Cât de des ar trebui să-ți exfoliezi fața depinde de tipul tău de piele, dar dermatologii sunt de acord că exfolierea zilnică este prea mult. De fapt, indiferent de tipul tău de piele, dermatologii nu recomandă exfolierea de mai mult de trei ori pe săptămână. Dacă sunteți o persoană cu piele grasă care este, de asemenea, predispusă la acnee, dr. Caren Campbell, un dermatolog certificat din San Francisco și consultant Skincare.com, sugerează adăugarea unui retinol în rutina dvs. Promovează turnover-ul celular la suprafața pielii, reducând în același timp aspectul petelor, porilor și decolorării. „Pentru persoanele care încep cu exfoliere, cel mai bine este să folosească un produs mai blând o dată sau de două ori pe săptămână. Aș recomanda un produs de exfoliere pe zi, dar odată ce pielea dumneavoastră tolerează produsele, poate fi util să alternați între diferiți exfolianți.” Dacă aveți îndoieli, consultați un dermatolog pentru a afla despre tipul dvs. Deși s-ar putea să știi deja că exfolierea pielii îi oferă acea strălucire proaspătă, ajutându-l să arate mai bine, s-ar putea să nu știi că îmbunătățește și sănătatea pielii tale.

  • Oricât de mult ne place o curățare bună pentru a ne îndepărta machiajul și SPF-ul sau o cremă hidratantă bogată pentru a ne calma pielea, pasul nostru preferat este exfolierea.
  • Dacă este cazul, iată câteva recomandări pentru exfoliante chimice în funcție de tipul tău de piele.
  • Acestea sunt potrivite pentru majoritatea tipurilor de piele, dar benefice pentru cei cu probleme specifice ale pielii, cum ar fi acneea sau semnele de îmbătrânire.
  • În exfolianții chimici, căutați AHA sau alfa hidroxiacizi, inclusiv acid lactic, acid malic și acid glicolic.
  • În general, exfolianții chimici sunt preferați, spune dr. Hu, pentru că sunt mai blânzi și mai puțin probabil să provoace iritații pe pielea uscată sau sensibilă.
  • Cât de des ar trebui să-ți exfoliezi fața depinde de tipul tău de piele, dar dermatologii sunt de acord că exfolierea zilnică este prea mult.


Daca ai pielea uscata sau sensibila, exfoliaza-te seara pentru a da timp pielii tale sa se regenereze in timp ce dormi. De asemenea, ar trebui să optați pentru exfolianți chimici, mai degrabă decât pentru cei mecanici, pentru că sunt mai blânzi și mai puțin susceptibili de a vă deteriora pielea. Utilizarea ingredientelor naturale ar fi, de asemenea, o alegere potrivită, deoarece pot fi mai puțin iritante decât produsele comerciale. Indiferent de metoda pe care o folosești, scopul exfolierii este de a elimina celulele moarte ale pielii din stratul superior al pielii, cu speranța de a dezvălui un ten mai luminos și mai radiant dedesubt. „Exfolierea poate avea beneficii semnificative pentru pielea dumneavoastră atunci când este făcută în siguranță și corect”, spune medicul dermatolog Tiffany Jow Libby, certificat de consiliu. Pe lângă strălucirea pielii, exfolierea poate ajuta la îmbunătățirea texturii, poate ajuta la absorbția produsului (care le sporește eficacitatea) și poate desfunda porii.

Ce Este Mai Exact Exfolierea?



Acest tip de piele poate face față diferitelor tipuri de acizi faciali, inclusiv glicolic și salicilic, sau puteți folosi un dispozitiv pentru piele pentru a vă curăța și a exfolia în profunzime fața. Exfolierea este îndepărtarea mecanică sau chimică a celulelor moarte ale pielii și a excesului de uleiuri de pe suprafața pielii.

  • Și cu exfolianții chimici, puteți încerca să căutați procente mai mici de ingredient activ și să optați pentru cele mai blânde, cum ar fi acidul lactic (un alfa-hidroxi acid) sau oricare dintre polihidroxiacizii (PHA).
  • Indiferent dacă aveți pielea uscată sau dacă sunteți în mod natural mai gras, ar trebui să încorporați o cremă hidratantă în rutina de îngrijire a pielii.
  • Exfolierea mecanică folosește un instrument, cum ar fi o perie sau un burete, sau un scrub pentru a îndepărta fizic celulele moarte ale pielii.
  • Pentru cei cu piele sensibilă, este esențial să vă consultați dermatologul pentru îndrumări cu privire la o exfoliere sigură și eficientă.
  • Verallo-Rowell adaugă că, dacă aveți pielea sensibilă din cauza unei afecțiuni medicale, ar trebui să săriți peste spălare.
  • De asemenea, luați în considerare acidul salicilic, care este un beta-hidroxi acid (BHA).

their website